V Hanušovciach nad Topľou ukončili prvú etapu projektu Nový rozmer

24.09.2005 Celý región

Hanušovce nad Topľou 23. septembra (TASR) - Podpora nezamestnanej mládeže s nízkym stupňom vzdelania, adaptácia tejto skupiny ľudí do spoločnosti a jej vzdel...
Hanušovce nad Topľou 23. septembra (TASR) - Podpora nezamestnanej mládeže s nízkym stupňom vzdelania, adaptácia tejto skupiny ľudí do spoločnosti a jej vzdelanie bolo cieľom projektu Nový rozmer, ktorý realizovala vranovská Agentúra podporovaného zamestnávania v Špeciálnej základnej škole v Hanušovciach nad Topľou.

Prvú časť projektu s celkovými nákladmi vo výške 800 000 Sk realizovala v priebehu uplynulého roka so skupinou asi 20 ľudí, z ktorých väčšina ukončila predčasne školskú dochádzku.
Účastníci kurzu sa venovali rozvoju gramotnosti. \"Ďalej tam boli pracovné zručnosti rozdelené do dvoch okruhov. Keďže celý projekt sa orientoval na zriaďovanie bytu, podieľali sa na úprave stien cez vymaľovanie, zariadenie bytu nábytkom až po prácu v exteriéri, \" uviedol dnes pre TASR projektový manažér Ľuboš Sopoliga. Dodal, práce v exteriéri vzhľadom na meškajúce financie a agrotermíny museli vynechať, resp. odložiť.
Podľa Sopoligu sa na projekte zúčastnili mladí ľudia zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorým bol v rámci projektu s podtitulom Nový začiatok - nová šanca poskytnutý aj komplexný pohľad na orientáciu na trhu práce. Agentúra rokovala so zhruba 50 zamestnávateľmi, ktorí účastníkom projektu ponúkli 17 pracovných miest. Tie však pre nerozhodnosť, ale aj obavy z nového prostredia, nového kolektívu, či pre jazykovú bariéru - používali viac rómsky jazyk, stres a pod. nevyužili.
Projekt Nový rozmer bol spolufinancovaný prostredníctvom Európskeho sociálneho fondu a podporovala ho aj Americká ambasáda.
 

Vyberte región